Сок от коприва

За да приготвите сока внимателно подберете копривата. Изсъхналите листа, замърсени със земя или нещо друго, повредени или наядени от насекоми, се отстраняват. Останалите старателно се почистват и се пускат в отвора на сокоизстисквачка. Може да се приготви и сироп като към сока от 1 кг коприва се прибавят 3 чаени чаши вода, 1/2 кг захар. Сместа се кипва, охлажда се и се налива в бутилки.

 

Най-полезна е младата коприва, която в момента е поникнала на 3-4 сантиметра от земята. Бодливите й листенца са богати на хлорофил и мравчена киселина. Докато ги късате, те жулят пръстите, което е особено полезно при възпаление на ставите от артрит.

Знаете ли, че сокът от коприва... 

• Помага при анемии, умора, изтощение и загуба на имунна защита след продължително боледуване.

• Възстановява и хемоглобина в кръвта и увеличава количеството на еритроцитите не по-лошо от лекарствата, които съдържат желязо. Затова и народната медицина препоръчва преди всяко ядене да се пие по лъжичка сок от прясна коприва за подсилване.

• Действа прочистващо. Органичните киселини, които съдържа - мравчена, кехлибарена, силициева, лимонена чистят организма от шлаката на отровите.

• Има благоприятно отражение върху гладката мускулатура на съдовете. Богатото съдържание на калиеви соли прави сока от коприва полезен при заболявания, които причиняват задържане на течности в тялото като например сърдечно-съдовите.

• Препоръчва се на диабетици като природно лекарство за регулиране на захарта.

 

Витамини: B1, D, E и К

Копривата съдържа много калий, калций, желязо, органични киселини, ферменти и хлорофил.

За контакти

  • homeАкадемия Трендхаус
  • phone+359 879 259 666 (9:30 - 17:30)
  • mailoffice@juice.bg
  • mapул. "П. Зографски" 4, бл. 2, партер

Последвай ни