Махнете кората на грейпфрута и нарежете на подходящи по големина парчета. Поставете в сокоизстисквачката и изцедете. Сокът има леко кисел вкус, утолява жаждата и е много предпочитан в горещини, както и като освежаващо питие. Горчивият привкус се маскира с прибавяне на захар (300-350 грама на 1 литър сок).
Сокът от грейпфрут не само е с високо съдържание на витамин С, но то е по-голямо от това на сока от портокал, ананас, ябълка, дори на белия грейпфрут. Освен витамин С, значително е количеството и на калий, магнезий, фолиева киселина, тиамин.
Знаете ли, че сокът от грейпфрут...
• Понижава високото кръвно налягане, спомага за отстраняване на функционални разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Пресният сок увеличава защитните сили на организма при инфекции и стимулира дейността на сърдечната мускулатура.
• Приема се рано сутрин на празен стомах. Той възбужда апетита и подобрява храносмилането. Препоръчва се да се пие 20 мин преди хранене. Говори се, че консумирането на грейпфрут преди лягане помага при безсъница.
• Помага на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки.
• Добре е да се пие след тежък физически или умствен труд, както и след прекарана тежка операция и инфаркт на миокарда.Препоръчва се за отслабване, тъй като ускорява „топенето" на мазнините, ускорява храносмилането.
Витамини: А, С, D, Р
Грейпфрутът съдържа редица важни и полезни за организма минерални вещества като калий, калций, магнезий, пектин, фосфор и желязо.