Плодовете се измиват, като се поставят в надупчен съд под душ с обилно количество вода. Сокът е с тъмен пурпурночервен цвят, с доста високо киселинно съдържание, но въпреки това се възприема като приятен от повечето хора. Добре се съчетава със сок от червено френско грозде.
Сокът от касис е 5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти повече от ябълката, 20 пъти повече от вишната и 100 пъти повече от гроздето. Освен високото съдържание на захари, органични киселини, багрилни и пектинови вещества, етерични масла и др., той е един от най-богатите на витамин С и Р ..
Знаете ли, че сокът от касис...
• Сред най-богатите на витамин С, при това в сравнително стабилна форма. Полезен е при физическа и психическа умора, за подобряване на зрението, при язвена болест и гастрити.
• Увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания.
• Полезен е при анемия, поради съдържащите се в него желязо, манган и мед.
• Отлична средство при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци.
• Положително въздейства на зрението и при диетите за отслабване.
• Особено полезен за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени.
Витамини: С и P
Касисът е богат на манган, мед, цинк, бор, молибден, флуор, йод, калий, калций, фосфор, магнезий и желязо.