Печат на тази страница

Фреш от киви

Почистете и измийте плода. Обелете и нарежете на подходящи по големина парчета. Поставете в сокоизстисквачката и изцедете.

 

Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С.

Знаете ли, че сокът от киви... 

• Помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

• Много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите. Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

• Ускорява изгарянето на мазнините и се препоръчва при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането.

• Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма.

 

Витамини: A, B1, B3, B6, B9, С, E и PP

Кивито е изключително богато на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий, фосфор и желязо.