Плодовете се обелват, отделят се резенчетата и се поставят в сокоизстисквачката.Сокът е много приятен с наситено оранжев цвят и специфичен фин аромат.
От всички цитрусови плодове всъщност именно мандарините съдържат най-много витамин С. Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове. В мандарините не може да има нитрати - те не се съвместяват с лимонената киселина.
Знаете ли, че сокът от мандарини...
• Утолява много добре жаждата при висока температура.
• Влияе чудесно при лечението на астма и бронхити. Той съдържа голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.
• Повишава апетита, подобрява обменните процеси и е ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.
• Използва се като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).
• При кожни заболявания пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.
Витамини: А, B1, B2, c, D, K и PP
В мандарината има голямо количество калий, калций, фолиева киселина и каротин. Наличието на бром помага на нервната система.