Подберете здрави, добре узрели плодове. Измийте грижливо и поставете в отвора на сокоизстисквачката. Може да сипете получения сок в буркани, като прибавите и захар и да стерилизирате за 3 минути.Така ще имате един чудесен сироп, който може да разреждате с вода или други сокове.
Здравословните стойности на аронията и нейните полезни качества я превръщат в чудесен източник на витамини и антиоксиданти. Сокът има тръпчив вкус поради високото съдържание на дъбилни вещества и затова най-често се смесва със сокове от ябълки, сливи, малини. Може да се прибавя и към нектари от кайсии и праскови.
Знаете ли, че сокът от арония...
• Подобрява зрението, предпазва от сърдечно-съдови, ракови и възпалителни заболявания. Съдържащите се витамини А и С подсилват имунитета, а витамините от групата В подобряват паметта и • Поддържа еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява отлагането на холестерол, а оттам и появата на атеросклерозата, хипертонията и смущения в нервната система. Високото кръвно налягане се нормализира, ако в течение на 3 седмици два пъти на ден се приема по половин чаша пресен сок от арония.
• Има благоприятно въздействие върху обмяната на веществата, кръвообразуването, стимулира процесите на регенерация на мускулната и костната тъкан, повишава жизнения тонус, има защитно действие при бактериални и вирусни заболявания. Високото съдържание на йод стимулира функцията на щитовидната жлеза и се препоръчва при тиреотоксикоза и базедова болест.
• Подсилва паметта и подпомага концентрацията, стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво. Способства и за производството на така наречения добър холестерол HDL.
Витамини: B1, B2, B6, B9, С, Е, K и PP
Плодовете на аронията съдържат пектин, калций, калий, фосфор, желязо, йод, каротин, манган и молибден.