Чистият дюлев сок е най-често кисел и трябва да се разреди със захарен сироп, за да добие приемлив вкус. Получава се от добре узрели, измити и почистени от мъхестата обвивка плодове, които се нарязват на дребни парченца и се пресоват. Полученият сок се прецежда, разрежда със захарен сироп и се консумира веднага.
Дюлята – символ на голямата любов - поне така смятали древните народи… Една от версиите на старогръцката легенда гласи, че именно дюля е връчил на Афродита младежът Парис, когато я определя като най-красивата богиня. В замяна на това, по волята на богинята, Елена се влюбила в него.
Знаете ли, че сокът от дюли...
• Помага при анемия у децата поради високото си съдържание на желязо.
• Препоръчва се при белодробна туберкулоза и бронхиална астма.
• Оказва благоприятно въздействие върху психиката, укрепва сърцето, черния дроб, отстранява лошия дъх в устата. Действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница. Отлично средство против възпаления на дихателните пътища.
• Още Хипократ предписва сока от дюли като ободряващо и лечебно средство при различни болестни състояния.
• Сокът от дюли има приятен и силен аромат. Може да се приготвя самостоятелно или в смес със сок от круши, ябълки или грозде в съотношение по желание.
Витамини: A, B2, C, Е и PP
Зрялата дюля съдържа ниацин, голямо количество калий и пектин, както и калций, магнезий, фосфор, натрий.