Вземете добре узрели, здрави плодове, измийте ги и ги поставете в голям емайлиран съд. Залейте с вряла вода и оставете 2 минути, за да омекнат. Изцедете водата, отделете костилките и пресовайте плодовете. По желание подсладете с пудра захар или мед.
Кайсиите са плод богат на много ценни хранителни вещества, витамини и микроелементи, които поддържат важни функции на човешкия организъм. В жълтите плодове се съдържа бетакаротин. Мощен антиоксидант, който защитава клетките от израждане и действа възстановяващо на кожата и лигавиците.
Знаете ли, че сокът от кайсии...
• Доставя необходимата доза витамин С за деня. Известна е ролята на витамина да укрепва имунитета и повишава съпротивителните сили на организма. Наличието и на манган в плода спомага образуването на витамин С от самия организъм, което допълва и завършва процеса.
• Препоръчва се при болки в бъбреците, жлъчката и черния дроб, а поради високия му алкален излишък е ефикасно средство при нарушена обмяна на веществата.
• Стимулира кръвотворните функции и се прилага за възстановяване на хемоглобина. Установено е, че 100 г плодове са незаменими за хора, страдащи от малокръвие.
• Задължителен в менюто на деца, бременни жени, след тежки заболявания, инфекции и операции. Препоръчва се при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, при слабо кръвооросяване, след остър инфаркт на миокарда.
Витамини: В1, В2, В15, С
Кайсиите съдържат захар, каротин, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, бетакаротин, калий, калции, магнезий, манган, желязо, натрий, форфор, йод, мед, пектин и други.