Подберете здрави, добре узрели вишни. Измийте грижливо, махнете дръжките и извадете костилките. Тъй като има висока киселинност е желателно да го подсладите със захар (200 грама захар на 1 литър сок).
Вишните съдържат повече захари от ябълките, прасковите и дините; не отстъпват по захарност и на най-сладките череши. Съдържат 2-3 пъти повече плодови киселини и около 4 пъти повече дъбилни вещества от черешите. Тъкмо те им придават кисел и тръпчив вкус.
Знаете ли, че сокът от вишни...
• Добро отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища, понижава температурата при простуда и треска и леко разслабва при хроничен запек.
• Има благотворно въздействие при заболявания на нервната система, при анемии, рахит и хепатит. Препоръчва се като профилактично средство против сърдечно-съдови и нервни разстройства.
• Действа отхрачващо при възпаления на дихателните пътища и помага при бронхиална астма.
• Лекува пясък и камъни в пикочния мехур и бъбреците, воднянка, ревматизъм, подагра, хипертония, етиросклероза, диабет, сърдечни болести, отоци, жлъчни, чернодробни и инфекциозни болести, температури, протичащи с ацидаза,а профилактично се дава и на деца и подрастващи, бременни и кърмачки. Горската вишна има повече витамини и е по-трайна.
Витамини: С, B и РР
Вишните са богати на калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и др.