Соево мляко

Накиснете суровата соя от предната вечер в пропорция 1 към 4 (1 чаша соя и 4 чаши вода). Сипвайте в отвора на уреда соевите зърна смесени с водата с помощта на малък черпак. Готовото соево мляко може да се използва за приготвянето на домашно сирене тофу.

 

Соята се налага като алтернативен хранителен продукт, предпочитан най-вече от веганите и вегетарианците, но и от всички почитатели на здравословното хранене. Учените правят връзка между ниската заболеваемост от рак на гърдата, на простатата и на ендокринните жлези в Япония и Китай с високата консумация на соя и соеви продукти в тези страни.

Знаете ли, че... 

• Соевото мляко е с леко различен и в някои случаи трудно приемлив вкус, поради което често се налага неговото овкусяване с ванилова, шоколадова или плодова есенция.

• Отличнен доставчик на белтъчини за хората, които проявяват алергични реакции към обикновеното мляко. Вегетарианците и веганите често използват соева сметана за приготвянето на различни сосове и супи.

• Със соевото мляко може да си приготвите домашно тофу. Соевото сирене съдържа голямо количество линолова киселина, която способства за разрушаването на холестерола и други вредни мастни отлагания в кръвоносните съдове. В тофу има всичките 8 аминокиселини, които човешкият организъм не произвежда. Богато е на витамини от групата В и е източник на фосфор, магнезий, калий, натрий. Известно е, че след яйцата в него има най-много лицитин, който укрепва нервната система.

 

Витамини: А, В6, В9, В12, Е, К и Н

Соята е богата на натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, антиоксиданти и изофлавони. Доставя на организма протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини и скорбяла.

Още в тази категория: Бадемово мляко »

За контакти

  • homeАкадемия Трендхаус
  • phone+359 879 259 666 (9:30 - 17:30)
  • mailoffice@juice.bg
  • mapул. "П. Зографски" 4, бл. 2, партер

Последвай ни