Почистете и измийте чушките.
Нарежете ги на подходящи парчета. Поставете парчетата в отвора на сокоизстисквачката.
Чушката заема едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на витамин С. При тях то е 4 – 5 пъти по-голямо отколкото в лимона. Трябва да знаем, че чушките намаляват риска да заболеем от рак и настинки, грижат се за нашата кожа и действат антистресово.
Знаете ли, че сокът от чушка...
• Приеман в продължение на 10 дни, прочиства кожата и премахва петна, лунички и пъпки.
• Понижава кръвното налягане, а редовната им употреба предпазва от атеросклероза. Препоръчва се на хора, страдащи от язва, стомашно-чревни заболявания, чернодробни и бъбречни заболявания.
• Подпомага функционирането на стомашно-чревния тракт, тонизира организма и укрепва стените на кръвоносните съдове. Той е особено полезен за болни от диабет.
• Има висока хранителна стойност поради многото витамини и други полезни вещества. Плюс това не е особено калорична – в 100 гр зелени чушки има 20 калории, а в червените – 37 , затова те се препоръчват като прибавка към всяко диетично хранене.
• Стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява храносмилането и възбужда апетита.
Витамини: А, В1, В2 ,В3, В5, B6, B9, С, D, Е и K
Калий, калций, каротин, фосфор, магнезий, сяра, желязо и натрий, а от микро елементите – цинк, силиций.