Глухарчетата се изплакват обилно със студена вода. Изсъхналите листа, замърсени със земя или нещо друго, повредени или наядени от насекоми, се отстраняват.
Казват, че колкото повече имена има една билка, толкова е по-ценна. Това особено се отнася за глухарчето, известно още като жълтурче, жълта млечка, радика, бърдоква, конско цвете.
Знаете ли, че сокът от глухарче...
• Един от най-ценните тонизиращи средства, необходим за неутрализирането на свръх киселинността и за нормализирането на алкалния състав на организма.
• Помага за стимулиране на апетита, храносмилането, обмяната на веществата. Идеално действа при затегнат стомах и газове в червата. Препоръчва се като елемент от терапията на чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур.
• Препоръчва се при диабет, анемия, ревматични болки, екземи, за промивки срещу очни възпаления и за гаргара при болки в гърлото.
• Съчетан с морковеният сок и сокът от листата на ряпата, помага при недъзи на гръбначния стълб и други болести на костите, а също така, придава здравост на зъбите и предотвратява тяхното разрушаване. Смесен със сока на целината и магданоза, сокът на глухарчето помага при анемии и функционални разстройства на сърцето.
Витамини: А, B, C и D
Сока от глухарче е изключително богат източник на магнезий и желязо, а също така съдържа голям процент калий, калций и натрий.