Печат на тази страница

Сок от копър

Измийте и почистете копъра. Накиснете за 5-10 мин. в студена вода,

за да се освежи и така ще постигнете максимален ефект при изцеждането. Сокът от копър е сладникав на вкус и доста ароматен, често се
комбинира със сокове от цвекло и моркови.

 

Tози природен дар геройски се справя със свободните радикали (водещи до ракови заболявания) и понижава кръвното налягане. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намалената костна плътност, защото е основен източник на калций.

Знаете ли, че сокът от копър... 

• Стимулира образуването на стомашни сокове, има успокояващ ефект върху храносмилателния тракт.

• Помага за по-доброто храносмилане на мазни и газообразуващи храни. Полезен за е деца с ленив стомах, безапетитие, запек, задръжка на газове.

• Препоръчва се и за поддържането на хигиена на устната кухина. Поради антиоксидантните и дезинфектантни свойства, спомага за предотвратяването на микробни инфекции в устата.

• Има диуретично действие, което се използва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, умерено понижава артериалното налягане, помага при аритмии, засилва отделянето на мляко при кърмачки.

• Mоже да се пие до 3-4 пъти дневно преди хранене, по 10 мл неразреден или разреден с вода или друг сок.

 

Витамини: А, B9, C, Е и PP

Копърът е богат на фолиева киселина, каротин, желязо, калий, магнезий, калций, фосфор, монотерпени, флавоноиди, минерали и аминокиселини.