Печат на тази страница

Сок от краставица

Измийте краставиците. Нарежете ги на подходящи по големина парченца и ги поставяйте в сокоизтисквачката.

 

Тези свежи зеленчуци съдържат около 98% вода и от тях можете да получите обилно количество утоляващ жаждата сок. Когато краставицата се комбинира с други видове зеленчуци е задължително сока да се консумира възможно най-бързо, защото краставиците съдържат аскорбин, който разрушава витамин С.

Знаете ли, че сокът от краставици... 

• Нормализира кръвното налягане и сърдечносъдовата дейност.

• Подобрява растежа на костите, заздравяват ноктите и косата. Този сок помага при лошо състояние на зъбите и венците, както и при пиорея.

• Полезен е при болести на бъбреците, простатата и сърцето и при хипертония. Той подобрява усвояването на белтъците, тъй като стимулира секрецията на храносмилателните жлези. Поради високото съдържание на лесно усвоим йод, сокът от краставица има свойството да забавя атеросклерозата и да подобрява паметта.

• Препоръчва се като обезболяващо и успокояващо средство при стомашно-чревни заболявания, жълтеница, кашлица и при отоци от сърдечен произход.

• Помага при слънчево изгаряне. Обтрийте кожата на лицето и шията за премахване на пъпки и лунички и за избелване на пигментни петна.

 

Витамини: А, В1, В2, C, K, РР

Краставицата има високо съдържание на силиций, сяра, калий, натрий, калций, фосфор и хлор, оксалтова, никотинова, фолиева и пантотенова киселина.