Печат на тази страница

Сок от лук

Почистете от люспите лука и го измийте. Нарежете на подходящи парчета и поставете в уреда. За по-добър резултат сипете соево мляко към края на изцеждането.

 

Отдавна са известни лечебните свойства на лука. Древните египтяни го използвали в медицината, след като забелязали благотворното му влияние върху храносмилателните органи, за повишаване на апетита и подобряване дейността на черния дроб и жлъчката; препоръчвали го при ревматизъм, подагра и затлъстяване.

Знаете ли, че сокът от лук... 

• Eфикасно антисклеротично средство, понижава съдържанието на захар в кръвта, притежава жлъчегонно действие, стимулира секреторната активност на стомаха и образуването на сперма, повишава половата потентност, много е полезен при хипертрофия на простатната жлеза.

• Oбогатява организма с витамини и минерални вещества, повишава апетита, стимулира дейността на сърдечно-съдовата система, оказва лек слабителен ефект, засилва отделянето на храносмилателни сокове.

• Фитонцидите в сока от лук унищожават всички известни бактерии – причинители на инфекциозни заболявания при човека. Той е полезен и при грип, тъй като предотвратява бактериалните усложнения. Към вече изброените лечебни свойства трябва да се прибави, че той повишава имунитета на организма, помага при ангина и хрема и забавя развитието на атеросклерозата и хипертонията.

Витамини: A, B1, B2, C, Е и К

Сокът от лук е богат на минерални вещества: желязо, натрий, калий, кобалт, фосфор, калций, мед, цинк, манган, както и на органични киселини: ябълчина,лимонена, етерични масла, фитонциди.