Печат на тази страница

Сок от ряпа

Измийте и почистете ряпата. Нарежете на подходящи по големина парчета и изцедете. Още по- добри резултати се постигат, когато се смеси със сок от целина и моркови.

 

Ряпата е богата на витамин А, В и С които имат благотворно действие върху стомаха. Сока от ряпа облекчава кашлицата и предотвратява настинката. Фибрите, които съдържа действат прочистващо и превантивно срещу рак на дебелото черво. Високото съдържание на калий помага на сърцето и кръвоносните съдове.

Знаете ли, че сокът от ряпа... 

• Активира отделянето на стомашни сокове. Най-сериозен е ефектът при жлъчни проблеми, особено предизвиканите от болести на черния дроб.

• Може да се употребява и външно при циреи, трудно заздравяващи и замърсени рани заради силното му антимикробно действие.

• Помага при проблеми с нервите. Витамин В1 помага по-лесно да се справяме със стреса, безпокойството и депресиите и е най-ефективният зеленчук срещу старческото оглупяване.

• Изхвърля лошия холестерол, а високото съдържание на фибри помага за по-добра перисталтика.

• Старо домашно средство срещу кашлица, пресипналост и бронхит е сокът от ряпа. Използва се за лечение на хронични заболявания на дихателните пътища - бронхит, пневмония, бронхиална астма.

Витамини: B1, B2, B4, C

В ряпата се съдържат захари, целулоза, малко ненаситени мазнини и белтъци, но много ензими, микроелементи и витамини - калий, калций, желязо, мед, цинк.