Измийте,почистете и нарежете на походящи по големина парчета, така че да влязат в отвора на сокоизстисквачката. В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост. Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника.
Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип, прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.
Знаете ли, че сокът от цвекло...
• Лекува неврози, безсъние и високо кръвно налягане. Подобрява паметта при атеросклероза и премахва от тялото токсините и тежките метали. При високо кръвно налягане и простуда е добре да се приема сок, подсладен с мед. Подобрява кръвта и насърчава образуването на червени кръвни клетки.
• Влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина.
• Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.
Витамини: В1, В2, С, E и PP
Цвеклото съдържа захари, органични киселини - лимонена, ябълчна, оксалова, протеин, пектин, каротин, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, манган, флуор, бор, ванадий и йод.