Най-полезните сокове за бременната жена

 

Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената. Правилното хранене допринася в голяма степен за доброто развитие на бременността и за нейния благополучен изход - раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе. Правилното хранене е необходимо условие за да бъде жената здрава и енергична през периода на бременността.

Кои сокове съдържат най-много полезни за бременната жена вещества?

 

Сок от ябълки

Той спада към най-добре усвояващите се видове сок, стига да не забравяте за киселинността на стомаха и да не прекалявате с количествата в случаите на повишена киселинност. Ябълките като цяло са безценен продукт, към който генетически са адаптирани жителите на средните географски ширини и това повишава въздействието им върху нашия организъм. Благодарение на този факт с тяхна помощ се лекуват даже тежки неврологични разстройства, сърдечносъдови и куп други хронични заболявания.

 

Сок от цвекло

Този сок, освен полезните, съдържа и токсични вещества, които се разрушават при съприкосновението си с въздуха. На бременните жени се препоръчва да го разреждат с вода. Сокът от цвекло притежава забележителни качества: пречиства кръвта, нормализира работата на черния дроб и бъбреците, понижава кръвното налягане, укрепва капилярите. Освен това подобрява чревната перисталтика, което го прави идеалното средство против запек и наднормено тегло. 

 

Сок от моркови

Наричат го "чистач на черния дроб". Той съдържа впечатляващ набор от витамини, кобалт, желязо, мед, фосфор, калций, йод, бор, калий и фолиева киселина. Морковеният сок подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите, подсилва имунитета, предпазва нервната система и няма равен на себе си за повишаване на енергията и силите. Най-ценното му качество е, че това е един стопроцентово усвояем продукт, необходим за зрението и повишаващ еластичността на кожата (което го прави най-доброто и най-евтиното средство против стрии). Освен благотворното му влияние върху кожата, той повишава еластичността на мускулите, което подготвя перинеума за раждането и по този начин се предотвратяват разкъсванията и нуждата от епизиотомия. Не забравяйте обаче, че за усвояването на каротина, съдържащ се в морковите, трябва да поемате и мазнини, за предпочитане от растителен произход. Морковеният сок е противопоказен при изострена язва и ентерити.

 

Сок от портокали

Пресният портокалов сок съдържа витамин А, С, К, Е, В6, В2, В1, биотин, фолиева киселина, инозитол, ниацин, биофлавонаид и 11 аминокиселини. Освен това той съдържа минералите: калций, хлор, фосфор, калий, мед, флуор, желязо, магнезий, силиций и цинк. Портокаловият сок, както и останалите цитрусови сокове (грейпфрут, лимон и др.), пречиства добре храносмилателната система. Укрепва кръвоносните съдове и капилярите, подобрява кръвоснабдяването на кожата. Честата му употреба подсилва сърцето и белите дробове, предпазва от простудни заболявания и подпомага тяхното лечение. Консервираните или замразени сокове не съхраняват всички полезни свойства на прясно изстискания портокалов сок. Но не забравяйте, че въпреки всички ползи за здравето, прекаляването с неговото количество повишава киселинността и извежда калция от организма.

 

Всеки един прясно приготвен сок подобрява настроението, придава усещането за лекота в цялото тяло, дарява енергия. За най-богат на витамини и полезни вещества се счита сокът от зелените стебла на пшеницата.

Но независимо дали сокът е приготвен от плодове или зеленчуци, от кълнове или стъбла, той снабдява организма с много нужни витамини и минерали. Те се усвояват мигновено и бързо нормализират състоянието на организма. Суровите плодове и зеленчуци съдържат множество витамини и ензими, които извеждат от организма шлаката и токсините. Според действието си плодовите сокове служат за пречистващи организма средства, докато зеленчуковите са строители и възстановители. Те съдържат всички нужни за човешкия организъм вещества, но само когато се използват в пресен и суров вид.

 

Източник:

http://www.bg-mamma.com

За контакти

  • homeАкадемия Трендхаус
  • phone+359 879 259 666 (9:30 - 17:30)
  • mailoffice@juice.bg
  • mapул. "П. Зографски" 4, бл. 2, партер

Последвай ни