Защо е важно да пием сок?

 

За много хора употребата на плодови сокове е част от по-здравословния начин на живот. Широко разпространено е мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение.

 

Какво обаче пием в действителност - сокове, нектари или смесица от двете? Ако трябва да бъдем обективни, то трябва да отбележим, че всичко, което се продава в кутии не е точно натурален сок, независимо какво пише на опаковката. И натуралния сок, и нектарът в действителност не са нищо повече от плодова напитка, която не съдържа почти никакви полезни съставки.

Натуралния сок в кутия се отличава от нектара по съдържанието си на натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържимо е вода, захар и консерванти.

 

 

В търсене на витамини

 

Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества.

Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават. Все пак натуралните сокове съдържат известно, макар и минимално количество витамини.

Полезните качества на прясно изцедения плодов сок също намаляват с времето, в резултат от взаимодействието му с кислорода. Затова, ако искаме да извлечем максимална полза, той трябва да се изпива до 15 мин. след приготвянето.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Кои сокове са най-полезни?

Натуралните прясно приготвени сокове се усвояват много бързо – за 15-30 минути, а това спомага за разтоварване на органите на храносмилателната система. Прясно изцедения сок може да се приготви от всякакви плодове. Естествено най-полезни са плодовете, отглеждани в географска област, в която живеем.

Сокът от моркови се смята за най-полезния от зеленчуковите сокове. Той е богат на витамини, тонизира организма и подобрява работата на бъбреците и храносмилателната система.

Сокът от ябълки също се нарежда на челни позиции по полезност. Редовната му употреба пречиства организма и подобрява функцията на бъбреците.

Комбинацията от различни плодове повишават качествената стойност на сока. Диетолозите препоръчват някои съчетания на плодове и зеленчуци, които са особено полезни при някои здравословни проблеми. Така например сока от моркови много добре се съчетава на вкус с ябълка и портокал, а освен това е много богат на витамини.

 

 

Какви количества сокове да пием?

Не употребявайте „ударни дози” от сокове, тъй като това може да доведе до нарушения в работата на стомашно-чревния тракт. Прясно изцедените сокове съдържат голямо количество биологически активни вещества, в това число такива, които предизвикват разхлабителен ефект и спомагат за образуването на стомашни киселини.

Употребата на големи количества сокове може да доведе до алергия, затова избягвайте да пиете повече от 200 мл дневно.

 

 

За контакти

  • homeАкадемия Трендхаус
  • phone+359 879 259 666 (9:30 - 17:30)
  • mailoffice@juice.bg
  • mapул. "П. Зографски" 4, бл. 2, партер

Последвай ни