Вижте всички статии

Естествен натурален цвят

Естествен натурален цвят

 

Защо вакуумно блендираният сок има по-жив цвят

 

 

Основната разлика между вакуумното и обикновеното блендиране се състои в липсата на въздух по време на процеса. Традиционните блендери работят в среда на въздух, докато вакуумните го отстраняват преди започване на миксирането. Тази на пръв поглед незначителна разлика оказва огромно влияние върху качеството на сока, като подобрява неговата хранителна стойност, вкус, текстура, цвят и срок на годност.

Причината, поради която вакуумно блендираният сок има по-ярък цвят в сравнение с обикновения сок, се дължи на два основни фактора: окисляване и въздушни мехурчета .

01
Окисляване

  • Традиционните блендери добавят въздух в сока по време на процеса на блендиране, което води до окисляване. Окисляването кара пигментите в сока да се разграждат, което води до по-блед и по-малко жив цвят.
  • Вакуумните блендери премахват въздуха преди блендиране, предотвратявайки окисляването и запазвайки естествените пигменти на сока. Това води до по-ярък и наситен цвят, който е по-близо до оригиналния на използваните плодове и зеленчуци.

02
Въздушни мехурчета

  • Въздушните мехурчета, генерирани по време на миксирането в традиционните блендери, разпръскват светлината, правейки сока да изглежда непрозрачен и по-малко цветен.
  • Вакуумното блендиране елиминира въздушните мехурчета, което води до по-бистър и прозрачен сок, който позволява на естествения цвят да блести.

 

 

Ефектът от окисляването върху съдържанието на витамин С

Клетките на плодовете и зеленчуците съдържат ензими, които реагират с кислорода веднага щом са изложени на въздух, предизвиквайки окислителна реакция. Резултатът е загуба на хранителни вещества. Това е същият ефект, на покафеняването на ябълките, който всички сме виждали.

За да разберем по-добре въздействието на окисляването върху съдържанието на хранителни вещества, сравнихме нивата на витамин С в сока от обикновен блендер и вакуумен блендер. Както е показано на графиката по-долу, вакуумно блендираният сок има по-високо съдържание на витамин С и в трите тествани проби: домат, портокал и кейл. Това потвърждава, че вакуумното блендиране е превъзходен метод за запазване на хранителни вещества от окисляване.

 

Сравнение на съдържанието на витамин С

Изображение 1

 

Изображение 2

 

Изображение 3

 

 

 

Разпенване и разслояване на блендирания сок

По време на работа с обикновен блендер високоскоростното въртене и центробежната сила създават триене между въздуха и фибрите на продуктите, което води до образуването на пяна. Тази пяна влияе негативно на вкуса и текстурата на сока, правейки го неприятен за пиене. Освен това с течение на времето въздушните мехурчета и частиците фибри се издигат на повърхността, причинявайки бързо разслояване.

 

За разлика от това, вакуумното блендиране минимизира триенето с въздуха, като значително намалява образуването на пяна и разслояването. Това води до чист и гладък и хомогенен сок с по-добър вкус и текстура, който трае по-дълго и поддържа качествата си във времето.

 

 

 

 

 

Жив цвят

Преди да пием сок, възприемаме визуалния му „цвят“, като представа за вкуса му.

Наблюдавахме ясна разлика в цвета на сока между двата вида блендери и я потвърдихме чрез измерването му. Измерените стойности на жълтия цвят „b“ на портокаловия сок и на червения цвят „a“ на доматения сок са по-високи във вакуумно блендирания сок, отколкото в сока приготвен от традиционен блендер. Този резултат доказва, че цветът на вакуумно блендирания сок е по-плътен, по-наситен и по-ярък.

Но защо яркостта на цвета на сока от обикновен блендер е по-ниска? Това е така, защото цветът се убива от въздуха, който попада между фибрите по време на блендирането и аерира течността.

 

 

Измерване компонентите на цвета с помощта на цветомер

 

 

За да илюстрираме допълнително разликата в цветовете, нека разгледаме някои научни данни:

- Проучване на Калифорнийския университет в Дейвис установява, че вакуумно смесеният портокалов сок има значително по-висока концентрация на каротеноиди (пигменти, отговорни за оранжевия цвят) от обикновения портокалов сок.

- Друго проучване на Националния университет на Тайван установява, че вакуумно блендираният сок от ягоди има по-висока яркост и хроматичност (показатели за интензивността на цвета) от обикновения сок от ягоди.

 

Като цяло вакуумното блендиране е по-добър метод за производство на сок и смути, като ги прави по-хранителни, по-ароматни, с по-привлекателен външен вид и по-дълъг срок на годност. Ако търсите най-добрия начин да се наслаждавате на ползите от пресните плодове и зеленчуци, вакуумният блендер е инвестиция, която си заслужава.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари